Ramon Saumell, fill del jardiner del Park Güell, torna a casa seva 50 anys després

El divendres 29 de juny, Ramon Saumell va tornar a trepitjar la casa on va néixer, el pavelló de consergeria del Park Güell.

Acompanyat per tota la seva família, Saumell va visitar l'actual Centre d'Interpretació del Park Güell i l'exposició Gaudí i el Park Güell. Arquitectura i Natura de la mà de Rossend Casanova, coordinador de l'Any Internacional Gaudí.

Durant tota la visita, Saumell va explicar moltes anècdotes i vivències de la casa on havia nascut, ara fa 92 anys, i on va viure 46 anys. Amb la memòria intacta i un estat físic envejable per la seva edat, Saumell va evocar el caràcter d'Antoni Gaudí i explicà diverses situacions esdevingudes amb el seu veí arquitecte.

Saumell va viure al pavelló de consergeria fins l'any 1956, quan decidí instal·lar-se al centre de la ciutat. Tanmateix, els seus oncles visqueren a l'edifici fins l'any 1971.

Durant dues hores, Saumell i els seus acompanyants varen passejar per cada una de les estances, des de la cuina a les habitacions i les golfes. Saumell va apreciar la restauració feta i la distribució de les sales d'exposició, que han respectat en tot moment l'obra original.

Amb aquest acte d'homenatge, tan entranyable i emotiu, l'Any Internacional Gaudí ha volgut recuperar la memòria viva i mostrar les intervencions realitzades en aquest edifici de Gaudí a qui hi va néixer i hi visqué prop de cinquanta anys.

 

 
 
Font: Any Internacional Gaudí (3-7-2002)