Univers Gaudí


31.5.2002 - 8.9.2002
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)


Montalegre, 5
08001 Barcelona
Tel. 933 064 100 | Fax 933 064 101
www.cccb.org

Horaris: de dimarts a diumenge de 10 a 20 h; dilluns no festius, tancat

Gaudí i l’art, aquest és el tema de l’exposició que mostra una visió inèdita i exhaustiva de l’obra del genial arquitecte. Com si es tractés d’una exultant “maison d’artiste”, Univers Gaudí ens permet penetrar en el complex món mental i estètic de Gaudí.

Quatre-centes obres originals per acostar-nos a la personalitat de Gaudí, per entendre on és la clau de la comprensió de la seva singularitat, de la seva manera de treballar, de crear, de concebre el món, de convertir-se en un referent artístic ineludible. Una gran exposició per entendre l’univers de Gaudí.

El primer apartat se centra en la formació de l’arquitecte i la relació de Gaudí amb els grans corrents estètics dels darrers decennis del segle xix, com el medievalisme, els diferents exotismes i el wagnerianisme, amb associacions amb Ruskin i els prerafaelites, el moviment Arts & Crafts, Viollet-le-Duc, etc.

En el segon apartat trobarem també la visió dels que van compartir amb ell un mateix sistema de treball, acostant el taller de Gaudí al dels grans escultors de l’època, com Rodin, Falguière o Camille Claudel, l’obra dels quals conviurà amb els dibuixos, gouaches i escultures de Gaudí, molts no exposats fins ara. El nucli essencial d’aquesta secció és el taller de Gaudí, situat a la Sagrada Família i, el tema essencial, l’anàlisi dels seus mètodes i processos de treball, amb maquetes en evolució constant, escultures creades a partir de models vius i fotografies pintades, dibuixades i corregides.

La tercera secció tracta de la recepció internacional de la figura de Gaudí, i ressalta l’ampli ventall d’influències exercides per Gaudí sobre l’art i l’arquitectura contemporànies; des de Mendelsohn a Le Corbusier fins a la gran apropiació que els surrealistes van fer de la seva obra: Dalí, Man Ray, Brassaï... Es posa l’accent també en la primera exposició dedicada a la seva obra a París, l’any 1910, a més de la que se celebrà al MoMA de Nova York, el 1936, sobre el tema Fantastic Art, Dada, Surrealism, que marcarà la seva primera aparició en els mitjans d’avantguarda. I, finalment, a partir dels anys cinquanta, quan Gaudí es consagra de forma definitiva com un dels “mestres” del moviment modern.

Organitzada per: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Coproduïda amb : Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Fundació Banco Bilbao Vizcaya Argentaria

Amb la col·laboració de: El Periódico de Catalunya, Ràdio Barcelona, COPCISA i iGuzzini

 

     


Versió Html