LEÓN

Soñando en piedra

Centro de Información León Gaudí 2002

Plaza San Marcelo, s/n. | 24071 León
Tel. 987 259 521 - 987 258 316 | Fax 987 258 379
leongaudi@argored.com | www.leongaudi.com

L’ajuntament de León ha aglutinat els esforços d’altres institucions locals, provincials i regionals com l’ajuntament d’Astorga, la Universidad de León, la Diputación Provincial, la Junta de Castilla y León, el Colegio Oficial de Arquitectos de León, a més de les aportacions de diversos artistes i professionals de l’àmbit cultural de la província, per sumar-se a la commemoració del 150 aniversari del naixement de Gaudí.
Amb aquest esperit, el programa León Gaudí 2002 pretén aportar un projecte viu i eloqüent de la creativitat pròpia de l’entorn lleonès. Per allò s’ha pres el somieig com a referent poètic, com a metàfora que aglutini l’homenatge a la figura de Gaudí, resumit en el lema Soñando en piedra.
Entre les propostes desenvolupades cal destacar:

Edicions
Edició del llibre Soñando en piedra, en què es recullen textos i fotografies innovadores, en què s’incidirà en la reflexió sobre els dos edificis que Gaudí va projectar a León –Palacio Episcopal d’Astorga i la Casa de Botines–. Els autors dels textos són Antonio Gamoneda, Manuel Arias, María Jesús Alonso Gavela, Antoni González Moreno-Navarro, Bernardino González i Manuel Carriedo. Els autors de les fotografies són Andrés Edo, Blanca Giganto, Manuel Tejada López, Rafael García Salas, Santiago Santos Vega i Amando Casado Martínez.
(La presentació d’aquest llibre, el 18 d’abril a Astorga i León, juntament amb la projecció de la pel·lícula Gaudí de Manuel Huerga, suposarà l’acte inaugural del programa León Gaudí 2002).
La Feria del Libro de León tindrà com a referència especial la figura de Gaudí, i se li dedicarà un estand a la fira i diverses activitats (finals d’abril de 2002).

Cinema / Vídeo
Producció d’un audiovisual sobre el Palacio Episcopal d’Astorga i la Casa de Botines, promogut pel Colegio de Arquitectos de León (projecció simultània a Astorga i León l’octubre de 2002).
Coordina el projecte Melquiades Ranilla; realització de Chus Domínguez amb la col·laboració de la Escuela de Cinematografía de Ponferrada. Assessoria per part de Mariano Díez Sáenz de Miera, Félix Compadre i Ramón Cañas.
Cicle de Cinema i Arquitectura a l’aire lliure a l’entorn de la Casa de Botines. Proposa Joaquín Revuelta (crític de cinema).

Dansa
La mujer de arena és un muntatge de dansa contemporània, basat en l’obra literària, homònima, de l’autor japonès Kobo Abe. Producció del Centro Coreográfico de León. Coreografia de Bárbara García. Música original d’autors catalans i lleonesos (juliol de 2002).
Música
Concert de Bill Wyman’s Rhythm Kings davant l’edifici de Botines, Plaza San Marcelo (27 de juliol de 2002).
I Festival de Música Improvisada Gaudí. Seguint l’esperit innovador de l’arquitecte català, aquesta proposta té un gran valor per la seva novetat i qualitat. Hi participaran figures de gran renom internacional al panorama europeu com Peter Kowald, Le Quan Ninh, Agustí Fernández, el grup “Sin Red”, a més de diverses conferències i seminaris (juliol 2002).
Inauguració del Festival de Música Española Contemporánea al nou Auditorio de León, a càrrec de l’Orquesta de Cámara Ibérica. El programa, titulat “La música española en torno a Gaudí”, suposarà un homenatge a la figura de l’arquitecte. S’interpretaran obres d’Antonio José (Suite Ingenua per a cordes i piano); Jordi Cervelló (Burlesca ibérica); Amando Blanquer (Concert per a fagot i cordes); Evaristo Fernández Blanco (Suite per a cordes) i Eduard Toldrà (Vistes al mar –evocacions poètiques–) (de l’1 al 12 de juliol de 2002).

Música i Espiritualitat.
És molt coneguda la vinculació de l’arquitectura de Gaudí amb una certa concepció espiritual i religiosa. Aquest fet dóna peu per proposar, durant tot l’estiu, una sèrie de concerts amb aquesta idea equidistant entre el místic i la convivència entre les diferents religions.
Formacions de música i dansa sufí, sefardita, mossàrab, isorítmica medieval, etc.; Amancio Prada presentarà el seu treball cantant a San Juan de la Cruz. A més del popular rai, una expressió de mestissatge del món àrab actual amb la seva exaltació del ball, del plaer, de l’erotisme, en definitiva, del paradís terrenal (Cheb Khaled, Cheb-Mami) (del 15 al 31 de juliol de 2002).

Cursos/Seminaris/Conferències
Cursos d’Estiu de la Universitat: aquest any la Universidad de León ha volgut ser sensible a la celebració de l’Any Internacional Gaudí i prepara, dins dels seus habituals cursos d’estiu, uns quants cursos dedicats a la figura de l’arquitecte de Reus així com diferents ponències amb especialistes sobre la figura de Gaudí (León - Astorga juliol i agost de 2002).
Cursos d’Estiu del Centro de los Oficios: aquesta escola que depèn de l’ajuntament de León adapta els seus cursos d’estiu als diferents treballs arquitectònics i motius artesans, constructius i decoratius realitzats per Gaudí.
Conferències impartides per especialistes en temes de restauració i arquitectura en referència a l’obra de Gaudí. Hi participen Francisco Azconegui, Mónica M. Sisí, Oriol Conesa, Enrique Rabasa, Agustín Castellanos, Fernando de Olaguer-Feliu i Mariano Díez Sáenz de Miera.
Gastronomia
Setmana de Gastronomia Mística: aquesta proposta vol, amb la col·laboració de diversos restauradors lleonesos, que es degustin plats realitzats als convents de clausura.

Teatre
La veterana companyia lleonesa La Danaus aprofitarà el marc de l’aniversari de Gaudí per mostrar el seu darrer treball: Danaidae. S’hi barregen el teatre de carrer amb vídeo, música, efectes especials i imatges plàstiques com a elements narratius (Astorga: agost; León: setembre de 2002).

Exposicions
León Gaudí 2002 inclourà diverses exposicions:

Gaudí. La búsqueda de la forma. Espacio, geometría, estructura y construcción, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior (octubre de 2002).
La Fundació Vela Zanetti realitzarà una exposició fotogràfica sobre l’obra portada a terme a la Sagrada Família per Subirachs, relacionant-la amb la seva feina a La Virgen del Camino.
A més, se’n faran altres de producció pròpia que intentaran mostrar la creació dels artistes lleonesos més rellevants.     


Copyright 2001 GeneXus Soluciones
Todos los derechos reservados.