SAINT TERESA OF AVILA SCHOOL (1888-1889)
print
introduction
techincal credits
critical commentary
pannoramic
images
how to go there


CRITICAL COMMENTARY

A scholastic establishment (convent, school, and boarding school) promoted by the religious community of Santa Teresa and built in the northern part of the city. Construction was begun at the end of 1888 by an architect whose name is unknown, and shortly later the project was passed on to Gaudí, when the building up to the second floor was already built. Although this imposed the floor plan on him, with a rectangular and very elongated shape, Gaudí was able to finish construction in a little less than a year, having first substantially altered the old plan.

The resulting building has four levels (a ground floor and three other floors) conceived of as three longitudinal corridors, the central one of which was destined as a skylight. With this system, Gaudí let light in all the way from the top floor to the ground floor, so that sunlight lit all of the rooms.
Both in the exterior and the interior he used the parabolic arc, which stands out in the corridors that support the interior patios and which configure spaces with magnificent architectural, aesthetic, and lighting resolution. The materials used were stone and brick, low-cost and sober, contrasting with the elaborate wrought iron and ceramic work.

Although Col·legi de les Teresianes continues to operate as a school, a large part of the grounds that surrounded it disappeared during the construction of the Barcelona beltway. This was a large garden designed by Gaudí according to his particular naturalistic way of conceiving of spaces, where there were palm trees and pines planted along the sides of paths with stone benches.

Cultural Item of National Interest since 1969.

     
1878 1879 1880 1881 1882 1883 1884 1885 1886 1887 1888 1889 1890 1891 1892 1893 1894 1895 1896