GÜELL ESTATE PAVILIONS (1884-1887)
print
introduction
techincal credits
critical commentary
pannoramic
images
how to go there


CRITICAL COMMENTARY

Commissioned by Eusebi Güell, Gaudí built two pavilions at the entry to the industrialist’s estate in Les Corts, a neighborhood in the northern part of the city. They are two auxiliary buildings, one destined as a stable and tack room, and the other as an entryway and home for the concierge. Between the two, a spectacular wrought iron door was placed, made in 1885 in the locksmith workshop Vallet i Piqué of Barcelona; it has a figure of a dragon, the perpetual guardian of the property.

Gaudí designed the structure of the pavilions from parabolic vaults and arches, using brick as the basic building material and applying, in some parts and for the first time, ceramic trencadís, the systematic practice of covering exteriors with a layer made from broken tiles that are adapted to curved surfaces. The two pavilions evoke the exotic aesthetic present in other of the architect’s buildings from the same period, as well as the predominance of straight lines over curves.

In 1924, with the opening of Avinguda Diagonal, the land was divided again, and the other two doors for entering the property also lost their function.
In 1956, the University of Barcelona acquired the pavilions and the garden surrounding them. Since 1977, the Reial Càtedra Gaudí has been housed here, belonging to the Universitat Politècnica de Catalunya and dedicated to the study and documentation of the work of the architect.

Cultural Item of National Interest since 1969.

     
1878 1879 1880 1881 1882 1883 1884 1885 1886 1887 1888 1889 1890 1891 1892 1893 1894 1895 1896